X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Escitalopram

Escitalopram is een antidepressivum dat behoort tot de zogeheten selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Het middel remt de heropname van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Escitalopram verbetert de stemming en vermindert angsten. Het wordt ingezet bij depressie en angststoornissen (zoals dwangstoornissen, paniekstoornissen, posttraumatisch stressstoornis en sociale fobie).

Escitalopram en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee escitalopram in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van escitalopram deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Escitalopram en het enzym CYP2C19

Escitalopram wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van escitalopram en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met escitalopram.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »