X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Flucytosine

Flucytosine is een zogeheten antimycoticum; een antischimmelmiddel. Het middel doodt infectie-veroorzakende schimmels of blokkeert de groei ervan. Het is ook actief tegen schimmelachtige gisten, zoals Candida. Flucytosine wordt ingezet bij ernstige gist- en schimmelinfecties zoals hersenvliesontsteking door Cryptococcen of bij ernstige Candida-infecties. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met andere antischimmelmiddelen.

Flucytosine en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee flucytosine in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van flucytosine deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Flucytosine en het enzym DPD

Flucytosine wordt in het lichaam voor een klein deel omgezet in fluorouracil. Fluorouracil wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van flucytosine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met flucytosine.

Meer lezen over DPD-enzym »

Ook bekend als

Ancotil
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu