X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store
Bestellen Tijdelijke actietarieven geldig t/m 31 augustus

DPD-enzym

Het enzym DPD (voluit: dihydropyrimidine dehydrogenase) wordt gecodeerd door het DPYD-gen en is verantwoordelijk voor de afbraak van overtollige pyrimidines zoals thymine en uracil (bouwstenen van het DNA). Het enzym is ook betrokken bij de afbraak van geneesmiddelen die een gelijkenis vertonen met pyrimidine zoals cytostatica uit de fluoropyrimidine-groep.
Fluoropyrimidines (zoals fluorouracil, tegafur en capecitabine) worden veelvuldig gebruikt als standaardbehandeling bij verschillende soorten kanker, waaronder darm-, maag- en borstkanker. Deze middelen worden voor meer dan 80% door het enzym DPD gemetaboliseerd.
Medicijnen die door het enzym DPD gemetaboliseerd kunnen worden, zijn onder meer de cytostatica fluorouracil, tegafur en capecitabine. Deze cytostatica worden ingezet bij de behandeling van darm-, borst-, maag-, lever- en slokdarmkanker.

Capecitabine en het enzym DPD

Capecitabine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van capecitabine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met capecitabine.

Meer lezen over Capecitabine »

Fluorouracil en het enzym DPD

Fluorouracil wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fluorouracil van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met fluorouracil.

Meer lezen over Fluorouracil »

Tegafur en het enzym DPD

Tegafur wordt, na omzetting tot de werkzame component fluorouracil, in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tegafur van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tegafur.

Meer lezen over Tegafur »

Genetische aanleg
De activiteit van het enzym DPD varieert tussen individuen. Deze variatie wordt voor een deel verklaard door genetische verschillen in het DPYD-gen. Hierdoor kunnen ook de bijwerkingen van medicijnen die door het enzym DPD worden afgebroken, van persoon tot persoon verschillen.
Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het DPYD-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer (dit kan ook een rs-nummer zijn). Een voorbeeld van een mogelijk DPYD-genotype is DPYD*1/*2A.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het DPYD-gen: DPYD*2A, DPYD*3, DPYD*6, DPYD*7, DPYD*8, DPYD*10, DPYD*12, DPYD*13, DPYD*rs56038477 (T), DPYD*rs67376798 (A) en overig (wordt geclassificeerd als DPYD*1).

Langer gezond blijven dankzij de kennis van de genen

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Persoonlijk
Inzichten en adviezen op basis van jouw eigen DNA.

Veilig en Anoniem
Je privacy volledig gegarandeerd.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Benieuwd of een iGene Paspoort iets voor jou is? Kom er achter in 7 vragen.

DOE DE QUICK-CHECK

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu