X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Fluorouracil

Fluorouracil, ook wel afgekort tot 5-FU, is een zogeheten cytostaticum; een middel dat celgroei en celdeling remt. Het wordt ingezet bij de behandeling van diverse soorten kanker zoals kanker in de slokdarm, borst, maag, darmen, alvleesklier, lever, blaas, baarmoeder, eierstokken, vagina, huid en hersenen. Het wordt ook gebruikt bij oppervlakkige huidtumoren en voorstadia daarvan.

Fluorouracil en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee fluorouracil in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van fluorouracil deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Fluorouracil en het enzym DPD

Fluorouracil wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fluorouracil van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met fluorouracil.

Meer lezen over DPD-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu