X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Haloperidol

Haloperidol is een klassiek antipsychoticum dat nog steeds veel gebruikt wordt. Het remt de effecten van de natuurlijk voorkomende stof dopamine in de hersenen. Haloperidol wordt voorgeschreven bij psychose, schizofrenie, manie, onrust, dementie, tics, dwangstoornissen, misselijkheid en braken.

Haloperidol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee haloperidol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van haloperidol deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Haloperidol en het enzym CYP2D6

Haloperidol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van haloperidol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met haloperidol.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu