X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Meloxicam

Meloxicam is een pijnstillend middel dat behoort tot de groep van NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers). Meloxicam werkt niet alleen pijnstillend, maar ook koortsverlagend en ontstekingsremmend. Meloxicam wordt onder meer voorgeschreven bij artrose (versleten gewrichten), reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

Meloxicam en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee meloxicam in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van meloxicam deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Meloxicam en het enzym CYP2C9

Meloxicam wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2C9. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de effectiviteit van meloxicam van persoon tot persoon kan verschillen, evenals de kans op bijwerkingen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met meloxicam.

Aanbevelingen voor meloxicam in relatie tot CYP2C9 zijn op dit moment nog niet geïmplementeerd door de KNMP, maar een update wordt spoedig verwacht.

Meer lezen over CYP2C9-enzym »

Ook bekend als

Mobic
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu