X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Pantoprazol

Pantoprazol is een maagzuurremmer die behoort tot de zogeheten protonpompremmers. Het middel vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Behalve tegen brandend maagzuur wordt pantoprazol ook gebruikt bij maag- en darmzweren. En verder om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan bij gebruik van medicijnen die je maag kunnen beschadigen.

Pantoprazol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee pantoprazol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van pantoprazol deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een (preventieve) farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Pantoprazol en het enzym CYP2C19

Pantoprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van pantoprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met pantoprazol.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu