X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Paroxetine

Paroxetine is een antidepressivum dat behoort tot de zogeheten selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Het middel remt de heropname van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Paroxetine verbetert de stemming en vermindert angsten en wordt ingezet bij depressie, angststoornissen, zenuwpijn, bepaalde soorten jeuk, vroegtijdige zaadlozing en opvliegers tijdens de overgang.

Paroxetine en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee paroxetine in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van paroxetine deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Paroxetine en het enzym CYP2D6

Paroxetine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van paroxetine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met paroxetine.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »