X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Simvastatine

Simvastatine is een cholesterolsyntheseremmer uit de familie van de zogeheten statines. Simvastatine verlaagt het cholesterolgehalte en vermindert aderverkalking. Het middel wordt ingezet bij een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en bij hart-en vaatziekten. Ook wordt het middel voorgeschreven bij aandoeningen die een verhoogde kans op hart- en vaatziekten met zich meebrengen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

Simvastatine en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee simvastatine in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van simvastatine deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Simvastatine en het transporteiwit SLCO1B1

Simvastatine wordt in het lichaam voornamelijk vervoerd (van bloed naar lever) door het transporteiwit SLCO1B1. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit transporteiwit behoorlijk variëren, waardoor de mate en aard van eventuele bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met simvastatine.

Meer lezen over SLCO1B1-transporteiwit »