X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Simvastatine

Simvastatine is een cholesterolsyntheseremmer uit de familie van de zogeheten statines. Simvastatine verlaagt het cholesterolgehalte en vermindert aderverkalking. Het middel wordt ingezet bij een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en bij hart-en vaatziekten. Ook wordt het middel voorgeschreven bij aandoeningen die een verhoogde kans op hart- en vaatziekten met zich meebrengen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

Simvastatine en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee simvastatine in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van simvastatine deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Ook bekend als

Zocor, Inegy, Simvastatin, Simvastatina, Simvastatine, Simvastatinum, Synvinolin, Cholestat, Colemin, Labistatin, Lipex, Lodales, Medipo, Nivelipol, Simovil, Sinvacor, Sivastin, Sivatin, Sivinar, Sorfox, Sotovastin, Starezin, Starstat, Starzoko, Stasiva, Statex, Staticor, Statinal, Stativer

Mogelijke bijwerkingen van simvastatine

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Spierpijngewrichtspijnspierzwakte, spierkramp en spierscheuring. Meestal is dit onschuldig, maar zeer zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn heeft. Als deze spierpijn door het medicijn komt, kan de arts eventueel de dosering verlagen of een ander medicijn voorschrijven. Als u last krijgt van ernstige verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen.
 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden of diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Geheugenstoornissen.
 • Hoofdpijnduizeligheidslapeloosheid of een gevoel van zwakte. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Huiduitslagjeuk en haaruitval. Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit medicijn. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
 • Doof of tintelend gevoel in de ledematen. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Psychische klachten, zoals depressie.Als u deze bijwerking opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Deze bijwerking verdwijnt meestal weer als u stopt met simvastatine.
 • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, gevoelige, opgezwollen buik, donkere urine of een gele verkleuring van de huid of het oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dit merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel of benauwdheid. Ook kunt u een ernstige huidreactie krijgen met blaren of loslaten van de huid.
  In zeer zeldzame gevallen kunnen verschijnselen van de ziekte Lupus erytematodes (LE) ontstaan. U merkt dit aan koorts, een opvallende roodheid van de huid, overgevoeligheid voor zonlicht en gewrichtsklachten.
  Bij al deze verschijnselen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan het apotheekteam door dat u overgevoelig bent voor simvastatine. Zij kunnen er dan op letten dat u dit medicijn en soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu