X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

SLCO1B1-transporteiwit

Een transporteiwit is een eiwit in het bloed dat slecht oplosbare stoffen bindt, zodat deze op een andere plek weer kunnen worden afgesplitst of afgegeven. Het eiwit SLCO1B1 (voluit: solute carrier anion transporter 1B1) zorgt voor het ontgiften en afvoeren van stoffen vanuit het bloed naar de lever. SLCO1B1 is niet alleen betrokken bij het transport van lichaamseigen stoffen zoals galzuren, steroïden en hormonen, maar ook van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen.
Een belangrijke groep medicijnen die door het transporteiwit SLCO1B1 naar de lever afgevoerd worden zijn statines (cholesterolverlagers) zoals pravastatine, lovastatine, rosuvastatine, atorvastatine en simvastatine. Daarnaast worden ook ACE-remmers (ingezet bij hypertensie en chronisch hartfalen) en methotrexaat (gebruikt bij reumatoïde artritis) naar de lever afgevoerd met behulp van SLCO1B1.

Simvastatine en het transporteiwit SLCO1B1

Simvastatine wordt in het lichaam voornamelijk vervoerd (van bloed naar lever) door het transporteiwit SLCO1B1. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit transporteiwit behoorlijk variëren, waardoor de mate en aard van eventuele bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met simvastatine.

Meer lezen over Simvastatine »

De activiteit van het SLCO1B1 transporteiwit varieert tussen individuen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen in het SLCO1B1 gen. Bij mensen met een Europese achtergrond heeft ongeveer 20 tot 25% een verlaagde activiteit van SLCO1B1 en 0 tot 6% een sterk verlaagde activiteit.
Bij een verlaagde activiteit bestaat de kans dat statines, met name atorvastatine en simvastatine, bijwerkingen zoals myopathie (spierklachten) en rabdomyolyse (spierafbraak) veroorzaken.
Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het SLCO1B1-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk SLCO1B1-genotype is SLCO1B1*1A/*5.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het SLCO1B1-gen: SLCO1B1*1B, SLCO1B1*5, SLCO1B1*15, SLCO1B1*17 en overig (wordt geclassificeerd als SLCO1B1*1A).

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.