X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Tamoxifen

Tamoxifen is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van de zogeheten selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM’s). Tamoxifen heeft een anti-oestrogene werking en remt de groei van oestrogeengevoelige tumoren. Het vermindert ook de zwelling van borstklieren bij vrouwen en mannen. Het middel wordt voorgeschreven bij borstkanker, bij ernstige borstpijn tijdens de menstruatie, bij verminderde vruchtbaarheid, en aan mannen die borstzwelling krijgen als bijwerking van een medicijn.

Tamoxifen en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee tamoxifen in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van tamoxifen deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Tamoxifen en het enzym CYP2D6

Tamoxifen wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor de werkzaamheid van tamoxifen en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tamoxifen.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu