X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Tegafur

Tegafur zelf is een niet werkzaam middel dat door het lichaam omgezet wordt in het wel werkzame fluorouracil. Fluorouracil is een zogeheten cytostaticum; het remt de celgroei en celdeling. Tegafur wordt ingezet bij de behandeling van gevorderde maagkanker, meestal in combinatie met gimeracil en oteracil. Gimeracil vertraagt de afbraak van fluorouracil, waardoor het langer werkt. Oteracil zorgt er voor dat er minder bijwerkingen optreden.

Tegafur en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee tegafur in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van tegafur deels te voorspellen op basis van je genen. DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Tegafur en het enzym DPD

Tegafur wordt, na omzetting tot de werkzame component fluorouracil, in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tegafur van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tegafur.

Meer lezen over DPD-enzym »