X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Tramadol

Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller die behoort tot de zogeheten opioïde analgetica. Het is een matige tot sterke pijnstiller die effect heeft op het centraal zenuwstelsel in het ruggenmerg en de hersenen. Tramadol wordt voorgeschreven bij plotselinge of langdurige hevige pijn zoals pijn door ernstige letsels, een operatie of kanker, bij zenuwpijn en bij gewrichtspijn door artrose. Verder kan het ook helpen bij voortijdige zaadlozing.

Tramadol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee tramadol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van tramadol deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Tramadol en het enzym CYP2D6

Tramadol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tramadol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tramadol.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu