X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Voriconazol

Voriconazol is een zogeheten antimycoticum; een antischimmelmiddel. Het middel doodt infectie-veroorzakende schimmels of blokkeert de groei ervan. Het is ook actief tegen schimmelachtige gisten, zoals Candida. Voriconazol wordt ingezet bij ernstige gist- en schimmelinfecties zoals de longinfectie aspergillose of bij Candida-infecties.

Voriconazol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee voriconazol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van voriconazol deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Voriconazol en het enzym CYP2C19

Voriconazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van voriconazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met voriconazol.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu