X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

BChE-enzym

Het BChE-enzym (butyrylcholinesterase, ook wel pseudocholinesterase genoemd), is mede betrokken bij de omzetting van verschillende geneesmiddelen, zoals bepaalde spierverslappers en lokale anesthetica. Het BChE-enzym zorgt ervoor dat toxische stoffen het zenuwstelsel niet kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan pesticiden of zenuwgif, maar ook aan natuurlijke toxines zoals solanine, dat van nature voorkomt in de groene delen van aardappels. Ook bepaalde geneesmiddelen worden door het BChE-enzym omgezet en daarmee geïnactiveerd.

Mivacurium en het enzym BChE

Mivacurium wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym BChE (butyrylcholinesterase). Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van mivacurium van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met mivacurium.

Meer lezen over Mivacurium »

Succinylcholine en het enzym BChE

Succinylcholine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym BChE (butyrylcholinesterase). Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van succinylcholine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met succinylcholine.

Meer lezen over Succinylcholine »

Genetische aanleg
De activiteit van het BChE-enzym varieert tussen individuen. Deze variatie wordt deels verklaard door genetische verschillen in het BChE gen. Als gevolg van een verminderde werking van het BChE-enzym kunnen spierverslappers zoals succinylcholine, mivacurium en lokale anesthetica zoals cocaïne en procaïne zich in het lichaam ophopen en bijwerkingen veroorzaken.
Een dergelijke verminderde werking, ook wel pseudocholinesterase-deficiëntie genoemd, komt ongeveer voor bij 1 op de 2.500 mensen. Bij pseudocholinesterase-deficiëntie kunnen de (ademhalings)spieren uren verslapt blijven, waardoor er mogelijk langdurig moet worden beademd.
Bij het vaststellen van een genotype, worden deze verschillen in het BChE-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een letter. Een voorbeeld van een mogelijk BChE-genotype is BChE*U/*U (U staat voor Usual). Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het BChE-gen: BChE*A, BChE*F1, BChE*F2, BChE*K, BChE*S en overig (wordt geclassificeerd als BChE*U).

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.