X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

CYP1A2-enzym

Het CYP1A2-enzym (voluit: Cytochroom P450 1A2) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Ongeveer 5% van alle geneesmiddelen wordt gemetaboliseerd door het CYP1A2-enzym.
Medicijnen die door het CYP1A2-enzym gemetaboliseerd kunnen worden, zijn onder meer:

  • Antidepressiva zoals amitriptyline, clomipramine, imipramine en fluvoxamine
  • Antipsychotica zoals clozapine, olanzapine en haloperidol
  • Andere middelen zoals tamoxifen (anti-oestrogeen), verapamil, mexiletine (calciumblokkers), cimetidine (maagzuurremmer), cyclobenzaprine (spierverslapper), estradiol (oestrogeen), zileuton, theofylline (bij astma), propranolol (betablokker), naproxen (pijnstillend, ontstekingsremmend), paracetamol (pijnstillend, koortsverlagend) en warfarine (antistollingsmiddel)

Aangezien slechts een klein deel van de CYP1A2-activiteit kan worden verklaard door genetische verschillen, zijn er op dit moment geen dosisadviezen beschreven op basis van het CYP1A2-enzym.

Genetische aanleg
De activiteit van het CYP1A2-enzym varieert tussen individuen. Hierdoor kan de effectiviteit van een geneesmiddel van persoon tot persoon verschillen, evenals de kans op eventuele bijwerkingen. Deze variatie kan voor een klein deel worden verklaard door genetische verschillen in het CYP1A2-gen. De oorzaken van variaties in de activiteit van het CYP1A2-enzym zijn echter voor een belangrijk deel niet-genetisch. Mede hierdoor zal er niet snel een aangepast dosisadvies worden gegeven op basis van het genotype. Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het CYP1A2-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk CYP1A2-genotype is CYP1A2*1/*1F. Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het CYP1A2-gen: CYP1A*1F, CYP1A2*1C, CYP1A*1K, CYP1A*3, CYP1A*4, CYP1A*6 en overig (wordt geclassificeerd als CYP1A*1).

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.