X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

CYP3A5-enzym

Het CYP3A5-enzym (voluit: Cytochroom P450 3A5) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Het CYP3A5-enzym vertoont een overlap in substraat specificiteit met het CYP3A4-enzym, echter de affiniteit voor bepaalde geneesmiddelen kan verschillen. De rol van CYP3A5 is voor de meeste geneesmiddelen duidelijk ondergeschikt aan die van CYP3A4.
Medicijnen die door het CYP3A5-enzym gemetaboliseerd kunnen worden, zijn in principe vergelijkbaar met de medicijnen genoemd bij het CYP3A4-enzym. Het blijkt echter dat de mate waarin het CYP3A5-enzym bijdraagt aan de totale CYP3A-activiteit beperkt is.
Een uitzondering betreft het immunosuppressivum tacrolimus; van dit middel is bekend dat het met name door het CYP3A5-enzym afgebroken wordt. Op dit moment zijn er echter geen concrete dosis-aanbevelingen; in ziekenhuizen wordt de juiste dosis bepaald door patiënten nauwlettend te monitoren.

Genetische aanleg
De activiteit van het CYP3A5-enzym varieert tussen individuen. Hierdoor kan de effectiviteit van een geneesmiddel van persoon tot persoon verschillen, evenals de kans op eventuele bijwerkingen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen in het CYP3A5-gen.
Bij het vaststellen van een genotype, worden deze verschillen in het CYP3A5-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk CYP3A5-genotype is CYP3A5*1/*3.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het CYP3A5-gen: CYP3A5*3, CYP3A5*6 en overig (wordt geclassificeerd als CYP3A5*1). De actieve variant van CYP3A5 (*1) is bij minder dan 15% van de Europese bevolking aanwezig; het merendeel heeft de inactieve variant.

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.