X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

TPMT-enzym

Het TPMT-enzym (voluit: thiopurine S-methyltransferase) is mede betrokken bij de afbraak van geneesmiddelen uit de thiopurine-groep. Het TPMT-enzym is betrokken bij de metabolisatie van onder meer de anti-tumor middelen mercaptopurine en tioguanine, en middelen die het immuunsysteem onderdrukken zoals azathioprine. Deze middelen worden onder meer ingezet bij de behandeling van kanker, de ziekte van Crohn, bij orgaantransplantaties en bij ontstekingsziektes zoals reumatoïde artritis, darm-, lever- en huidontstekingen.

Azathioprine en het enzym TPMT

Azathioprine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym TPMT. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van azathioprine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met azathioprine.

Meer lezen over Azathioprine »

Mercaptopurine en het enzym TPMT

Mercaptopurine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym TPMT. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van mercaptopurine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met mercaptopurine.

Meer lezen over Mercaptopurine »

Tioguanine en het enzym TPMT

Tioguanine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym TPMT. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tioguanine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tioguanine.

Meer lezen over Tioguanine »

Genetische aanleg
De activiteit van het TPMT-enzym varieert tussen individuen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Bij zogeheten TPMT-deficiëntie (verminderde activiteit) kunnen geneesmiddelen uit de thiopurine-groep zich ophopen in het lichaam en bijwerkingen veroorzaken.
Een verminderde activiteit van het TPMT-enzym komt voor bij ongeveer 10% van de Europese populatie; bij 0,3% van de Europeanen is het enzym volledig inactief.
Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het TPMT-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk TPMT-genotype is TPMT*2/*3A.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het TPMT-gen: TPMT*2, TPMT*3A, TPMT*3B, TPMT*3C en overig (wordt geclassificeerd als TPMT*1).

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.