X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

TPMT-enzym

Het TPMT-enzym (voluit: thiopurine S-methyltransferase) is mede betrokken bij de afbraak van geneesmiddelen uit de thiopurine-groep. Het TPMT-enzym is betrokken bij de metabolisatie van onder meer de anti-tumor middelen mercaptopurine en tioguanine, en middelen die het immuunsysteem onderdrukken zoals azathioprine. Deze middelen worden onder meer ingezet bij de behandeling van kanker, de ziekte van Crohn, bij orgaantransplantaties en bij ontstekingsziektes zoals reumatoïde artritis, darm-, lever- en huidontstekingen.

Azathioprine en het enzym TPMT

Azathioprine wordt in belangrijke mate verwerkt door de enzymen TPMT en NUDT15. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van deze enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van azathioprine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met azathioprine.

Meer lezen over Azathioprine »

Mercaptopurine en het enzym TPMT

Mercaptopurine wordt in belangrijke mate verwerkt door de enzymen TPMT en NUDT15. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van deze enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van mercaptopurine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met mercaptopurine.

Meer lezen over Mercaptopurine »

Tioguanine en het enzym TPMT

Tioguanine wordt in belangrijke mate verwerkt door de enzymen TPMT en NUDT15. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van deze enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tioguanine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tioguanine.

Meer lezen over Tioguanine »

Genetische aanleg
De activiteit van het TPMT-enzym varieert tussen individuen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Bij zogeheten TPMT-deficiëntie (verminderde activiteit) kunnen geneesmiddelen uit de thiopurine-groep zich ophopen in het lichaam en bijwerkingen veroorzaken.
Een verminderde activiteit van het TPMT-enzym komt voor bij ongeveer 10% van de Europese populatie; bij 0,3% van de Europeanen is het enzym volledig inactief.
Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het TPMT-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk TPMT-genotype is TPMT*2/*3A.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het TPMT-gen:
TPMT*2, TPMT*3A, TPMT*3B, TPMT*3C, TPMT*4, TPMT*11, TPMT*14, TPMT*15, TPMT*23, TPMT*29 en overig (wordt geclassificeerd als TPMT*1).

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu