X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Lactose-intolerantie symptomen

https://www.igene.eu/write/Afbeeldingen1/headers/wat-is-lactose-header.png?preset=content

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een melksuiker die in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en room zit. Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig.

Bij mensen met lactose-intolerantie wordt het enzym lactase niet (meer) voldoende aangemaakt. Als gevolg daarvan kan lactose niet goed worden verteerd in de dunne darm en komen de melksuikers in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm gaan vervolgens aan de slag met deze melksuikers, door ze te vergisten.

Wereldwijd is 65% van de volwassenen lactose-intolerant, maar de geografische verschillen zijn groot. Met name veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen maken na hun derde levensjaar geen lactase meer aan. In West-Europese landen heeft slechts 5 tot 15% van de volwassenen een lactose-intolerantie.

Symptomen van lactose-intolerantie

  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel na het eten of drinken van zuivel
  • Buikpijn na het eten of drinken van zuivel
  • Diarree
  • Winderigheid

Oorzaak lactose-intolerantie

De geografische verschillen in lactose-intolerantie zijn mede te verklaren door een genetische variatie in het DNA. Zo wordt de aanmaak van lactase beïnvloed door een DNA-variatie nabij het LCT-gen.

Lactose-intolerantie kan ook niet-genetische oorzaken hebben, bijvoorbeeld een (chronische) darmontsteking, darminfectie of darmoperatie. Vaak is er dan sprake van een beschadiging van de darmwand, waardoor er (tijdelijk) niet genoeg lactase aangemaakt kan worden.

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben ook vaker lactose-intolerantieklachten, al is PDS niet een directe oorzaak van lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie geeft overigens niet bij iedereen klachten. Onder meer het voedingspatroon, de samenstelling van de darmflora en de gevoeligheid van de dikke darm spelen een rol bij het wel of niet ontwikkelen van klachten.

Meer over de aanleg van lactose-intolerantie

https://www.igene.eu/write/Afbeeldingen1/Afbeeldingen blogposts/Lactose intolerantie-test.jpg?preset=content

Test je eigen lactose-intolerantie

Vermoed je dat je misschien een lactose-intolerantie hebt op basis van je symptomen? Er zijn verschillende manieren om er achter te komen of je symptomen veroorzaakt worden door lactose-intolerantie of niet. Lees op deze pagina hoe je kunt testen of je lactose-intolerantie hebt.
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu