X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Fenprocoumon

Fenprocoumon is een coumarine-achtig antistollingsmiddel dat behoort tot de zogeheten vitamine K antagonisten. Deze middelen zorgen ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert, waardoor de kans op trombose afneemt. Fenprocoumon wordt voorgeschreven na een hartinfarct, na een beroerte of TIA, bij trombose en bij hartritmestoornissen.

Fenprocoumon en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee fenprocoumon in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van fenprocoumon deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Fenprocoumon en het VKORC1-enzym

Fenprocoumon wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym VKORC1. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fenprocoumon van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot de effectiviteit van de behandeling, het aanpassen van de dosering of voor een frequentere controle door de trombosedienst.

Meer lezen over VKORC1-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu