X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Methotrexaat

Methotrexaat heeft verschillende effecten en toepassingsmogelijkheden. In lage doseringen wordt het ingezet bij ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. In die gevallen remt methotrexaat het afweersysteem en onderdrukt het ontstekingen. In hoge doseringen wordt methotrexaat gebruikt als cytostaticum, vanwege zijn kankerremmende werking. Het wordt onder meer ingezet bij botkanker, borstkanker, blaaskanker, darmkanker, lymfeklierkanker en leukemie.

Methotrexaat en het nut van DNA-analyse

De effectiviteit en kans op bijwerkingen van methotrexaat variëren per individu en zijn deels te voorspellen op basis van je genen. DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Acenocoumarol en het enzym MTHFR

Methotrexaat beïnvloedt het foliumzuurmetabolisme. Dat komt doordat gepolyglutamineerd methotrexaat (een omzettingsproduct) de werking van twee enzymen remt (dihydrofolaatreductase en thymidylaatsynthetase) die betrokken zijn bij de foliumzuurcyclus.

Behalve door methotrexaat wordt het foliumzuurmetabolisme ook beïnvloed door het MTHFR-enzym. Hierdoor zouden genetische variaties die leiden tot een verminderd actief MTHFR-enzym invloed kunnen hebben op de effectiviteit en toxiciteit van methotrexaat. De toxiciteit van methotrexaat kan overigens worden verlaagd door toediening van folinezuur. Dit wordt in de normale dagelijkse praktijk ook standaard gedaan.

Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van het MTHFR-enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de effectiviteit van methotrexaat van persoon tot persoon kan verschillen, evenals de kans op bijwerkingen. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid bij een behandeling met methotrexaat.

Meer lezen over MTHFR-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu