X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Metoprolol

Metoprolol is een veelgebruikt geneesmiddel uit de groep van de zogeheten selectieve bèta1 ( β1) receptor-blokkers. Bètablokkers hebben onder meer een gunstig effect op de doorbloeding en bloeddruk. Verder vertraagt metoprolol de hartslag en vermindert het de zuurstofbehoefte van het hart. Het middel wordt ingezet bij angina pectoris (hartkramp ten gevolge van zuurstoftekort), bij hartfalen, na een hartstilstand, bij hartritmestoornissen, bij een hoge bloeddruk, bij migraine en bij een te snelle schildklierwerking.

Metoprolol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee metoprolol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van metoprolol deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Metoprolol en het enzym CYP2D6

Metoprolol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van metoprolol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met metoprolol.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »