X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Venlafaxine

Venlafaxine is een antidepressivum dat behoort tot de zogeheten serotonine-noradrenaline heropnameremmers (SNRI’s). SNRI’s remmen de heropname van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline in de hersenen. Ze zijn nauw verwant aan de zogeheten SSRI’s, die echter alleen de heropname van serotonine remmen. Venlafaxine wordt voorgeschreven bij depressiviteit, angststoornissen, zenuwpijn en opvliegers tijdens de overgang.

Venlafaxine en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee venlafaxine in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van venlafaxine deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Venlafaxine en het enzym CYP2D6

Venlafaxine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van venlafaxine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met venlafaxine.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »