X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Carbamazepine (Aziaten en EUR)

Carbamazepine is een anti-epilepticum uit de groep van de zogeheten natriumkanaalblokkers. Het middel brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust door de informatieoverdracht via de zenuwen te beïnvloeden. Carbamazepine wordt voorgeschreven bij epilepsie, manische depressiviteit, zenuwpijn, waterdiabetes en alcoholontwenning. De kans op bijwerkingen als gevolg van een behandeling met carbamazepine, varieert per individu.

Carbamazepine en het nut van DNA-analyse

De kans op bijwerkingen als gevolg van een behandeling met carbamazepine, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van carbamazepine deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Carbamazepine en de genen HLA-A*3101 en HLA-B*1502

Genetische verschillen kunnen er toe leiden dat je lichaam sommige eiwitten niet of in een afwijkende samenstelling aanmaakt, met als mogelijk gevolg een veranderde functionaliteit in de verwerking van geneesmiddelen.

Zo is bekend dat mutaties in het HLA-A*3101 gen mede verantwoordelijk kunnen zijn voor een overgevoeligheidsreactie op de behandeling met carbamazepine. Bij zogeheten HLA-A*3101 positiviteit is de kans op (veelal milde) bijwerkingen aanzienlijk verhoogd.

Ook mutaties in het HLA-B*1502 gen kunnen zorgen voor een verhoogde kans op bijwerkingen, die veelal ernstiger zijn dan de bijwerkingen tengevolge van HLA-A*3101 positiviteit. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met carbamazepine.

Meer lezen over HLA-A*3101 / HLA-B*1502 »

Ook bekend als

Carbamazepen, Carbamazepin, Carbamazepina, Carbamazépine, Carbamazepinum, Carbatrol, CBZ, Actebral, Anleptic, Biston, Carbamat, Neurotop, Tegretol, TEGretol Chewtabs, TEGretol-CR, TEGretol-XR, Teril, Timonil, Versitol, Versizur
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu